Meny Stäng

Fordonsregister

För att man ska ha bättre koll på alla fordon som används i Sverige, har det redan länge använts olika fordonsregister i vårt land. Dessa register används dels för att fastställa ägarskap av olika fordon, men även för olika statistikändamål och liknande.

Fordonsregister finns för de allra flesta olika typer av fordon som används i Sverige, och varje fordonstyp har sitt eget register, för att de olika fordonstyperna inte ska blandas ihop i registren.Den myndighet som ansvarar för fordonsregistren är Transportstyrelsen. De har koll på fordonsregister för så väl järnväg, bil, motorcykel, lastbil, buss och så vidare. Det finns även mer ovanliga typer av fordonsregister, t.ex. fordonsregister för flygplan och liknande, men dessa register kommer man förstås sällan i kontakt med som privatperson. De register som istället är mest aktuella för privatpersoner är de som håller koll på bilar och motorcyklar.

Dessa register kan man även som privatperson lätt beställa uppgifter ur, om man behöver det av olika anledningar. Detta kan man göra med hjälp av ett sms till Transportstyrelsens speciella tjänst för detta.

Fordonsregister

De uppgifter man då får fram, om man använder tjänsten:

  • Vem som äger bilen nu.
  • Vad bilen har för bilmodell.
  • Vilken årsmodell det gäller.
  • Vilken färg bilen har.

Man kan även, genom att använda en särskild kod i samband med att man skickar iväg sin förfrågan. Då kan man få reda på en hel del information från den senaste besiktningen, om detta kan vara av intresse.

Många av dessa uppgifter kan förstås vara till mycket stor hjälp om man t.ex. vill köpa en begagnad bil, och innan detta vill kolla upp bilen det gäller lite. Det finns med andra ord inte bara nackdelar med denna typ av register, trots att många svenskar klagar på att allt måste ”övervakas” på detta vis, utan även många fördelar, och det är dessa fordonsregister ett ypperligt exempel på!

Recension:
Fordonsregister
Betygsatt av: Kollaregnummer.com
Betyg: 4.2/5